Officiellt: Polestar 1 blir laddhybrid med 600 hk

Vid ett evenemang senare i dag tar Volvos prestandaavdelning Polestar steget till att bli ett eget märke med fokus på el- och hybridbilar i lyxklassen. Redan nu har dock företaget släppt bilderna på sin första modell Polestar 1, en sportig coupé med 2+2 säten, elegant design och ett majestätiskt panoramaglastak.

Men det är motorn och den elektriska drivlinan som tilldrar sig störst intresse. Sedan tidigare stod det klart att Polestar 1 skulle få en effekt på hela 600 hk när bensin- och elmotor arbetar tillsammans, men det har inte framgått om batteriet skulle bli av så kallad mildhybridtyp eller laddbart. Inte heller har vi vetat hur kraftfull elmotorn skulle bli.

Men det vet vi nu. Enligt Polestar kommer med bilen med förbränningsmotor i form av Volvos Drive-e-motor på 2,0 liter samt två elmotorer på sammanlagt 218 hästkrafter. Vid ren eldrift är bilen bakhjulsdriven, annars driver bensinmotorn framhjulen. Anmärkningsvärt är dock bilens räckvidd på ren el, som uppges till inte mindre än 15 mil, mer än dubbelt så långt som någon laddhybrid på marknaden i dag.

Med Polestar-märket har Volvo siktet inställt särskilt på den kinesiska marknaden och Polestar 1 ska även byggas i Kina. Företaget har redan öppnat för beställningar av den nya modellen som ska börja levereras 2019. Endast 500 bilar om året kommer att tillverkas inledningsvis, rapporterar Teknikens värld, men prislappen som ryktas landa på cirka 1,3 miljoner kronor kommer å andra sidan hålla ner efterfrågan. 2019 ska företaget också lanseras nästa modell, som är tänkt att bli en renodlad elbil.

Även om Polestar blir ett eget märke kommer banden till Volvo fortsatt vara starka. Vi kan konstatera att Polestar 1 har många likheter med Volvo Coupé Concept som presenterades 2013. Att bilen blir en laddhybrid är glädjande och den långa räckvidden på enbart el lovar också gott.

Länk: Polestar 1

Den som vill följa lanseringen hittar länken på Polestars Facebook-sida.

  

Alla bilder från Polestar.com

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *