Är detta främsta utmanaren till Tesla nästa år?

Fler och fler biltillverkare hoppas kunna hämta in Teslas försprång i utvecklingen av elbilar. Hittills har ingen varit riktigt nära. Chevrolet Bolt/Opel Ampera-e chockade visserligen marknaden med lång räckvidd till ett rimligt pris, men företaget har haft förtvivlat svårt att leverera bilar till sina kunder. I nuläget är det inte ens klart om modellen kommer till Sverige.

Sydkoreanska Hyundai/Kia har tagit ett stort kliv senaste året. Först med elbilen Ioniq och sedan även med ett par intressanta laddhybrider. Nu står det klart att Hyundai nästa år kommer att släppa en helt eldriven version av den nya kompakt-SUVen Kona (ett modellnamn som inte känns helgjutet på svenska…). Hyundai har tidigare gått ut med information om att elversionen av Kona kommer säljas i med ett 40 kWh-batteri, men nu kommer uppgifter om att företaget även planerar att släppa en dyrare version utrustad med ett kraftfullt 64 kWh-batteri. Det skulle i så fall räcka till över 50 mils officiell räckvidd, d.v.s. omkring 35 mils körning på en laddning i verkligheten. Det är ännu oklart om det större batteriet kommer lanseras direkt när som Kona EV presenteras eller i ett senare skede.

Systerbolaget Kia har tidigare meddelat att deras Suv Niro också kommer lanseras som ren elbil nästa år, men enligt uppgift kommer de två modellerna inte att dela teknik som i fallet med Ioniq/Niro. Det skriver Inside EV:s.

Observera att bilden föreställer Hyundai Kona med förbränningsmotor som lanserats 2017.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *